Wat is galvanotechniek

Met het uitvoeren van oppervlaktebehandelingen kunnen voorwerpen worden beschermd tegen eventuele negatieve effecten van het omgevingsklimaat, zoals bijvoorbeeld corrosievorming. Hiermee worden de functionele eigenschappen verbeterd.

Ook kunnen oppervlaktebehandelingen dienen om voorwerpen te verfraaien, doordat kleur of glans wordt aangebracht. Hiermee worden de decoratieve eigenschappen verbeterd.

Galvanotechniek is een van de mogelijkheden om op metaal, kunststof of keramiek een dunne hechtende (metallische) deklaag aan te brengen.

De techniek omvat alle chemische, elektrolytische en elektroforetische oppervlaktebehandelingen en vereist de nodige technische vakmanschap.

De te behandelen voorwerpen kunnen nogal variƫren in grootte en productsoort. De Nederlandse galvano-industrie biedt voor alle variaties en kwaliteitseisen een passend aanbod.

Metaaldeklagen kunnen op veel verschillende manieren worden opgebracht. Een daarvan is de galvanotechniek. Galvaniseren is het langs elektrolytische weg aanbrengen van een hechtende (metaal)deklaag op een elektrode (voorwerp) met het doel het oppervlak daarvan eigenschappen of afmetingen te geven, afwijkend van die van het grondmetaal. Een metaallaag dunner dan een mensenhaar beschermt het onderliggende metaal tegen corrosie.

Bekijk hier de presentatie van de voormalig voorzitter van de NGO-SBG, de heer H. de Man, welke hij heeft gehouden als spreker tijdens een seminar op de ESEF 2006 (industriƫle vakbeurs in de Jaarbeurs Utrecht) over de vraag Wat is galvanotechniek? Er zijn tijdens dit seminar nog drie andere presentaties gehouden over het hoe, waar en wanneer over galvanotechniek. Deze kunt u inzien door hierna te klikken op hoe, waar en wanneer.